Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

CEBULE NADZIEWANE WIEPRZOWINĄ

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych cebul
  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • sucha bułka kajzerka
  • mleko 1,5% Lewiatan do namoczenia bułek
  • 2 jajka
  • 30 g masła klarowanego Mlekovita
  • pieprz mielony Lewiatan
  • sól
  • 100 g sera żółtego do posypania

Cebule obierz i podgotuj 2-3 min w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zetnij wierzch każdej i wydrąż w środku tak, by pozostawić dwie warstwy miąższu.
Wydrążony miąższ zmiel i podsmaż na maśle, dodaj mięso, dopraw do smaku i podsmażaj ok. 10 min.
Ostudź farsz, a bułkę namocz w mleku i gdy zmięknie, dodaj do mięsa razem z jajkami. Całość wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Cebule nadziej farszem, posyp startym żółtym serem i zapiekaj, aż się zrumienią.

FB